De ce Danemarca le trimite înapoi la Damasc pe tinerele refugiate siriene, dar nu și pe bărbați

0
330

Timp de decenii, Danemarca a fost cunoscută pentru politicile sale liberale în materie de imigrație. Dar guvernele recente au adoptat o poziție dură față de imigranți și de solicitanții de azil. Sunt vizați refugiați sirieni, precum Sahar Elrifai și familia ei. Au fugit de războiul din țara natală și au ajuns pe pământ sigur, în Uniunea Europeană. Acum, Sahar riscă o posibilă deportare. Într-un gest nealiniat restului Europei, autoritățile daneze au decis că regiunea Damascului este suficient de sigură pentru ca refugiații să se întoarcă acolo. O decizie care i-a făcut pe aceștia să se întrebe ce îi așteaptă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

Guvernul danez consideră că Damascul este un oraș sigur acum

Odată ce guvernul danez a declarat orașul ei natal, Damasc, drept zonă sigură, totul s-a schimbat. Sahar este unul dintre cei 400 de sirieni cărora li s-a cerut să părăsească Danemarca. Biroul de Imigrări nu ne-a acordat un interviu, dar experții în migrație vorbesc de o politică de descurajare.

„Faptul că refugiaților sirieni li s-au retras permisele de ședere face parte dintr-o campanie de promovare a Danemarcei ca o țară mai restrictivă în ceea ce privește politica de azil și imigrație. Dar Danemarca nu are, de fapt, un acord de deportare cu Siria, ceea ce înseamnă că noi retragem permisele de ședere, dar nu există nicio modalitate de deportare forțată a refugiaților sirieni în Siria”, arată Thomas Gammeltoft-Hansen, profesor de drept.

/www.digi24.ro/

Lasă un răspuns